Nu får utbyggnaden av slutförvaret för avfall från avvecklade reaktorer påbörjas
Strålsäkerhetsmyndigheten har beslutat att godkänna Svensk kärnbränslehantering AB:s säkerhetsredovisning för ett utbyggt slutförvar för låg- och medelaktivt avfall i Forsmark. Därmed kan bygget av det utökade slutförvaret inledas.
I slutförvaret för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall (SFR), nära Forsmarks kärnkraftverk, förvaras radioaktivt avfall från den svenska kärnkraftsindustrin, samt en del radioaktivt avfall från bland annat sjukvård och forskning. Svensk kärnbränslehantering (SKB) som driver anläggningen har ansökt om att få bygga ut SFR, i första hand för att få plats med avfall från den pågående avvecklingen av kärnkraftsreaktorer men även för den fortsatta driften av resterande reaktorer. SFR är inte avsett för slutförvaring av använt kärnbränsle.
Den befintliga delen av förvaret, som togs i drift 1988, ligger på ca 60 meters djup och har en lagringskapacitet på 63 000 kubikmeter, och den planerade nya delen av förvaret ska ligga på 120-160 meters djup. Utbyggnaden består av sex olika förvarssalar och kommer att kunna lagra 120 000 kubikmeter avfall.
Långsiktig strålsäkerhet i fokus
Regeringen gav 2021 tillstånd enligt kärntekniklagen och tillåtlighet enligt miljöbalken för utbyggnad av SFR. Som villkor för beslutet enligt kärntekniklagen gäller bland annat att en preliminär säkerhetsredovisning ska vara godkänd innan utbyggnaden får påbörjas. Den redovisningen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten 2023 och har nu granskats och godkänts.
– Det vi har granskat är att anläggningen kan uppföras så att kraven på strålsäkerhet uppfylls, både under den tid som anläggningen är i drift och efter förslutningen av slutförvaret. Det är den långsiktiga strålsäkerheten som är i fokus, säger Anki Hägg som är utredare på enheten för tillståndsprövning av kärntekniska anläggningar på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Godkänt med villkor
Strålsäkerhetsmyndigheten har godkänt säkerhetsredovisningen men har också utfärdat tillståndsvillkor. De innebär att innan den mest kvalificerade förvarsdelen får uppföras behöver SKB skicka in en utvecklad och detaljerad redovisning av konstruktionen. Den ska sen godkännas av myndigheten. Bolaget ska också redovisa en plan över vilka åtgärder som kommer att vidtas under uppförandet, och planen ska uppdateras varje halvår.
– Innan den utbyggda anläggningen får tas i provdrift behöver en förnyad säkerhetsredovisning granskas och godkännas av Strålsäkerhetsmyndigheten. Det följer stegen för den så kallade stegvisa prövningen som myndigheten arbetar utifrån, säger Anki Hägg.
Stegvis prövning av utbyggnaden
När regeringen beslutade om tillstånd för att bygga ut SFR beslutades också villkor om godkännanden av säkerhetsredovisningar i tre steg, den så kallade stegvisa prövningen:
- Det första steget gäller att utbyggnaden av SFR får påbörjas först efter att Strålsäkerhetsmyndigheten godkänt en preliminär säkerhetsredovisning (PSAR). Denna är nu godkänd.
- Det andra steget gäller att förändringar i anläggningen får tas i provdrift först efter att myndigheten har godkänt en förnyad säkerhetsredovisning (FSAR).
- Det tredje steget gäller att förändringarna i anläggningen får tas i rutinmässig drift först efter att myndigheten har godkänt en kompletterad säkerhetsredovisning (SAR).
Ytterligare information: Anki Hägg, utredare, Enheten kärntekniska anläggningar på Strålsäkerhetsmyndigheten, via myndighetens presstjänst, tfn 08-799 40 20.