Forskningen på nukleära material och kärnavfall stärks med nya partnerskap inom EU
Två nya stora partnerskap för forskning inom områdena material för kärnenergi och hantering av kärnavfall har startat i höst. Strålsäkerhetsmyndigheten deltar aktivt i partnerskapen och bidrar även med forskningsmedel. Totalt pågår nu tre partnerskap som fördelar 70 miljoner euro från EU.
Utveckling och tillverkning av avancerade material inom kärnteknik, avancerad modellering, inkapslingsmaterial och avfall från SMR-reaktorer är några av de forskningsområden som nu får möjlighet till finansiering. Det är den europeiska atomenergigemenskapen Euratom som med tre stora partnerskap finansierar forskning med sammanlagt 70 miljoner euro.
Partnerskapen ger medlemsländerna möjlighet att genom myndigheter, forskningsinstitut och lärosäten delfinansiera forskningsprojekt, där Euratom skjuter till drygt hälften av pengarna till de projekt som beviljas medel.
– Det här är stora och väldigt spännande forskningsprogram som ligger i linje med vår nationella strategi för att stärka forskningen inom områdena. På sikt ser vi att det här också kan bidra till Sveriges nationella kompetens, vilket är viktigt för strålsäkerheten i Sverige och vår omvärld, säger Per Seltborg som är forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten
Totalt har Strålsäkerhetsmyndigheten en budget för forskningsfinansiering som från och med 2025 kommer uppgå till cirka 140 miljoner kronor årligen. Finansieringen sker genom en rad samarbeten både i internationella sammanhang och direkt med svenska forskargrupper och lärosäten.
Tre partnerskap pågår
Det första av de pågående partnerskapen, PIANOFORTE, startade 2022 och är inriktat på forskning inom strålskydd för människor och miljö från joniserande strålning. De två andra partnerskapen, CONNECT-NM och EURAD-2, startade i oktober 2024.
CONNECT-NM är inriktat på nukleära material. Inom området utnyttjas bland annat modern digital teknik för att tillämpa avancerade materialvetenskapliga metoder. Bland annat kommer aktuella forskningsfrågor med koppling till livstidsförlängningar av reaktorer och ATF (Accident Tolerant Fuel) att adresseras. Arbetet organiseras i fem forskningslinjer, och innefattar huvudsakligen fyra olika typer av material: betong, metalliska strukturmaterial, bränslekapsling och bränslekuts.
EURAD-2 syftar till att underlätta för medlemsländerna att uppfylla kärnavfallsdirektivet där det ställs krav på bland annat säker hantering och slutlig deponering av radioaktivt avfall från kärnkraft men även annat radioaktivt avfall. EURAD-2 är en uppföljning av det redan avslutande EURAD-1-programmet som ansetts vara en framgång och ett effektivt sätt att fördela forskningsmedel inom Europa, i jämförelse med exempelvis de öppna utlysningar som har tillämpats tidigare i EU:s ramprogram.
– Vi deltar aktivt i Euratoms partnerskap för att skapa bästa möjliga förutsättningar för svenska forskargrupper att kunna delta i den gemensamma forskningsprojekt och få finansiering från EU:s forskningsbudget. Deltagandet ger också möjlighet att påverka inriktningen av forskningen, stärka den nationella kompetensen, samt få del av forskningsresultat, säger Per Seltborg.
Strålsäkerhetsmyndigheten har en policy och strategi för forskningsfinansiering som är inriktad på att bidra till den nationella kompetensförsörjningen på områden som använder joniserande och icke-joniserande strålning. Det är områden som kärnkraft och kärnavfall, men också medicinska bestrålningar, UV-strålning, kosmetisk laser och radon mm. Policyn och strategin understryker också det andra huvudsakliga syftet med myndighetens forskningsuppdrag, att stärka de övriga uppdragen inom normering, tillsyn, tillståndsprövning, kunskapsförsörjning och beredskap.
Ytterligare information: Per Seltborg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndighetens, via myndighetens presstjänst, tfn 08-799 40 20.