Event och seminarier

På den här sidan hittar du information om kommande event och seminarier, öppna för allmänheten och särskilt intresserade, som vi arrangerar. Du hittar även information om event som genomförts det senaste året.

Kommande event och seminarier

Workshop och möte om förtroende och deltagande i slutförvaringsprocessen 23-24 september

Både nationellt och internationellt har det visat sig att allmänhetens förtroende är av avgörande betydelse när kärnavfall och använt kärnbränsle ska hanteras och förvaras slutgiltigt under mycket lång tid. Ett sätt att bygga och bibehålla detta förtroende är genom deltagande och öppenhet. 

Sverige är, tillsammans med Finland, det enda land i världen där regeringen har godkänt ett slutförvar för använt kärnbränsle. Innan regeringens beslut var allmänhetens deltagande en självklar och viktig del av processen. Nu är frågan hur vi i Sverige kan fortsätta att stärka förtroendet genom deltagande efter regeringens beslut, särskilt med tanke på att bygget av ett slutförvar sträcker sig över flera decennier.

För att utforska dessa frågor bjuder Strålsäkerhetsmyndigheten in till en internationell workshop inom ramen för Forum on Stakeholder Confidence´s arbete (FSC). FSC är en internationell arbetsgrupp under OECD/NEA som arbetar med frågor om deltagande.

Workshopen syftar till att diskutera och utveckla strategier för att upprätthålla och öka allmänhetens förtroende under den nya fasen när slutförvaret ska byggas.

Tid: 23 - 24 september (Mötet den 24 september arrangeras av Östhammars kommun.
Plats: Strålsäkerhetsmyndighetens kontor i Solna (23 september)
Lokal i Östhammar (24 september)

Anmälan via OECD/NEA

Nationella strålsäkerhetsdagen 9 oktober 2024

I Sverige pågår nu förberedelser för ny kärnkraft och samtidigt planeras livstidsförlängning med upp till 80 års drifttid för flera av de befintliga reaktorerna. Kärnkraften kommer därmed var en del av det svenska energi- och samhällsystemet under många år framöver.

Årets upplaga av Strålsäkerhetsdagen handlar om de utmaningar som finns för att upprätthålla strålsäkerheten i alla delar som rör den befintliga kärnkraften och även säkerställa att eventuell ny kärnkraft utvecklas på ett strålsäkert sätt

Strålsäkerhetsmyndighetens Nationella strålsäkerhetsdag är ett årligt återkommande evenemang där aktuella frågor inom strålsäkerhet diskuteras.

Medverkar gör förutom Strålsäkerhetsmyndigheten även ledande företrädare för industri, akademi, offentlig förvaltning och civilsamhället.

Tid: 9 oktober 2024, kl 8:30-15:00
Plats: Cirkus, Stockholm

Anmäl dig här

Sista anmälningsdag 23 september. Programmet uppdateras efterhand. 

Tidigare event

Strålsäkerhetsmyndigheten i Almedalen 2024

Missade du vårt seminarium i Almedalen? Ingen fara! Du kan lyssna på det i myndighetens podcast Strålsäkert. Seminariet, med rubriken "Ny kärnkraft i Sverige – effektiv prövning för säker kärnkraft", tog bland annat upp hur långt myndigheten har kommit i att förbereda sig för en ansökan om ny kärnkraft.

Ultraviolett strålning och hudcancer – UV rådets rapport 2024

27 maj redovisade Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor sin senaste rapport på ett seminarium i myndighetens kontor i Solna.  

Årets rapport innehåller bland annat kapitel om införande av metoden teledermatoskopi för att tidigt upptäcka hudcancer, UV-strålningens påverkan på ögat, mätmetoder online för att förstå människors attityd till solning hur och hur UV-index kan användas som ett hjälpmedel för skydd mot solen.

2024:08 Rapport från SSM:s vetenskapliga råd om ultraviolett strålning 2023

Nationella strålsäkerhets- och forskningsdagar 2023

Strålsäkerhetsmyndighetens Nationella strålsäkerhets- och forskningsdagar 2023 hölls 26–27 oktober 2023 i Stockholm. Du kan se delar av programmet i efterhand.