Nu är solen snart här – njut säkrare och ha koll på din soltid på minsoltid.se

Hudcancer ökar i Sverige och den starka vårsolen är snart här. Håll koll på din soltid och njut säkrare i solen, det är budskapen som Sanny förmedlar i Strålsäkerhetsmyndighetens kampanj. Med hjälp av webbtjänsten minsoltid.se kan du få koll på just din soltid.

På tio år har antalet hudcancerfall (exklusive malignt melanom) ökat med nästan 60 procent enligt statistik från Socialstyrelsen, vilket Strålsäkerhetsmyndigheten tidigare uppmärksammat. Det trots att svenskar börjar prioritera hälsan framför solandet, enligt en enkätundersökning om solvanor från 2020.

– Vi hoppas kunna nå den omedvetna soldyrkaren med våra kommunikationsinsatser. Fler ska kunna få svar på frågan ”hur länge kan jag faktiskt vara ute i solen innan det blir skadligt?”, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndighetens enhet för miljöövervakning.

minsoltid.se kan du utifrån hudtyp, ålder, geografisk plats och UV-index få koll på din rekommenderade maximala tid i solen. I årets kampanj tipsar karaktären Sanny föräldrar om att hålla koll på barnens soltid. Vi får även följa med Sanny på ett tufft träningspass ute i vårsolen.

– Trädgården är en plats där många bränner sig. Vi flyttar ut fler aktiviteter utomhus nu under pandemin. Genom att hålla koll på din soltid och följa andra solråd så kan du njuta av solen på bästa sätt, säger Hélène Asp.

Tre strålsmarta solråd:

  1. Efter-tre-njutet! Solen är som starkast mellan klockan 11-15. Efter klockan 15 är solen snällare mot huden.
  2. Luftiga och lösa kläder. Förutom solglasögon och hatt skyddar lösa och luftiga kläder bra mot solen (ju lösare kläder desto bättre).
  3. Ha koll på din och barnens soltid. Ta reda på hur länge ni kan vara i solen på minsoltid.se
Beräkna din soltid


Webbtjänsten minsoltid.se ersätter den tidigare appen ”Min soltid”.

Ytterligare information Tove Sandberg Liljendahl, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten via Strålsäkerhetsmyndighetens pressjour: 08-799 40 20

Om SSM:s UV-arbete

Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar för att minska antalet fall av hudcancer som är orsakade av UV-strålning. Vi genomför också insatser för att öka kunskapen om riskerna med solen och solariesolning.

Strålsäkerhetsmyndighetens arbete med att förebygga hudcancer intensifieras nu i ett regeringsuppdrag som genomförs i samarbete med Regionala Cancercentrum i samverkan. Sanny-kampanjen är en del av detta arbete.