Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina har kopplats bort från elnätet

Strålsäkerhetsmyndigheten har under dagen fått information om att kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina har kopplats bort från elnätet. Kärnkraftverket är byggt för att kunna kopplas bort från det yttre elnätet. Kylningen tillgodoses med hjälp av reservkraft.

Som följd av att kärnkraftverket i Zaporizjzja har kopplats bort från elnätet har de två reaktorer som var i drift stoppats. Samtliga sex reaktorer vid kärnkraftverket är därmed stoppade men de kräver fortfarande kylning på grund av resteffekten.

Kärnkraftverket är byggt för att kunna kopplas bort från det yttre elnätet. Kylningen tillgodoses med hjälp av reservkraft, primärt med hjälp av dieseldrivna generatorer.

– Utmaningen är de yttre omständigheterna som gör läget osäkert. Så länge diesel finns tillgänglig och kylsystemen inte skadas kan kylningen säkras, säger Jan Hanberg, expert på reaktorsäkerhet och enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Enligt uppgifter från Ukrainas kärnsäkerhetsmyndighet SNRIU har kärnkraftverket Zaporizjzja uppgett att dieseln ska räcka i minst en vecka. Om reservkraften skulle falla bort och reaktoroperatörerna inte med andra medel lyckas kyla reaktorerna leder detta till härdsmälta i en eller flera reaktorer.

– Ett haveriförlopp skulle då påminna om händelserna i Fukushima snarare än olyckan i Tjernobyl där härden exploderade. Reaktorkonstruktionen i Zaporizjzja skiljer sig avsevärt från reaktorerna i Tjernobyl, säger Jan Hanberg.

Strålsäkerhetsmyndigheten har förstärkt beredskapen och följer händelseutvecklingen.

Fler nyheter