Event och seminarier

På den här sidan hittar du information om kommande event och seminarier som vi arrangerar. Du hittar även event som genomförts det senaste året, som antingen går att titta på i efterhand via myndighetens Youtube-kanal eller lyssna på i vår podd Strålsäkert. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Kommande event och seminarier

27 maj – Forum för strålsäkerhet: Hudcancerprevention – Hur kan vi påverka svenskarnas solvanor?

Hur kan man förändra solvanor för att minska risken för hudcancer och vilka goda exempel finns det? Det är en av många frågor som tas upp i seminariet om hudcancer och UV-strålning den 27 maj – och vi fokuserar särskilt på ungas beteende och åsikter. Medverkar gör bland andra representanter från Folkhälsomyndigheten, Cancerfonden och Melanomföreningen.

Se det fullständiga programmet via anmälningslänken längst ned. 

Plats: Strålsäkerhetsmyndigheten, Solna strandväg 96, lokal Fogdö (vid entrén, till höger efter svängdörrarna). Seminariet kan även följas via myndighetens YouTube-kanal. 

Moderator Lisa Adolphsson, Strålsäkerhetsmyndigheten

Tid: 27 maj kl. 13:00–16:00

Frågor? Mejla: konferens@ssm.se

4 juni – Forum för strålsäkerhet: Långtidsdrift av kärnreaktorer

Ett seminarium om långtidsdrift och åldringshantering av kärnreaktorer. 

Fullständigt program och deltagare presenteras senare.

Plats: Strålsäkerhetsmyndigheten, Solna strandväg 96, lokal Fogdö (vid entrén, till höger efter svängdörrarna). Seminariet kan även följas via myndighetens YouTube-kanal. Länk publiceras senare.

Tid: 4 juni kl. 13:00 - 14:30

Frågor? Mejla: konferens@ssm.se

24 juni – Almedalen

Under seminariet får ni en uppdatering av vad Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort och gör i arbetet för att förbereda för ny kärnkraft i Sverige. Representanter från industrin ger sin bild av arbetet och hur långt de kommit i processen. En del av seminariet kommer också handla om hur kompetensbehovet ser ut inom kärnkraft och strålsäkerhetsområdet generellt.

Medverkande: Carl Berglöf, nationell kärnkraftssamordnare, Johan Dascht, Vattenfall, Martin Darelius, Vattenfall, Jesper Marklund, Fortum, John Ahlmberg, Kärnfull Next, Per Olsson, KTH  och Peter Engdahl, Energimyndigheten. Från Strålsäkerhetsmyndigheten medverkar Michael Knochenhauer, GD, Per Seltborg, Forskningschef, Lisa Ranlöf, bitr. avdelningschef och Klara Insulander Björk, utredare.

Komplett program presenteras senare.

Moderator Pelle Zettersten, Strålsäkerhetsmyndigheten

Plats: Länsstyrelsens trädgård, Korsgatan 4, Visby

Tid: 24 juni, kl. 13:00 -15:00

Frågor? Mejla: konferens@ssm.se

22-23 oktober – Nationella strålsäkerhets- och forskningsdagar 2025

Plats: Scandic continental, Vasagatan 22 i Stockholm

Tid: 22-23 oktober

Mer information om program och deltagare kommer att presenteras senare.

Frågor? Mejla: konferens@ssm.se

Tidigare event

Forum för strålsäkerhet: Strålning inom skönhetsbranschen

Strålsäkerhetsmyndigheten har utökat inspektionerna mot skönhetssalonger som genomför kosmetiska behandlingar med bland annat laser. På seminariet den 23 april handlade det också om vilken typ av strålning som används och om förslag på nya föreskrifter inom området.

 

Forum för strålsäkerhet: Aktuella frågor om radioaktivt avfall och slutförvar

Just nu pågår granskningen av den preliminära säkerhetsanalysen för slutförvaret av använt kärnbränsle, vad myndigheten granskar och vilket steg det här är i tillståndsprövningen var en av punkterna på programmet för detta seminarium. Det handlade också om utbyggnaden av slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall (SFR), om hur icke-kärntekniskt avfall ska tas omhand och om avfall som har feldeponerats i SFR. Seminariet ägde rum den 26 mars 2025.

Forum för strålsäkerhet: Forskningsfinansiering inom strålsäkerhetsområdet

Detta seminarium som ägde rum den 12 mars 2025 handlade om forskningsfinansieringen inom strålsäkerhetsområdet i Sverige. Vi berättade om Strålsäkerhetsmyndighetens forskningsutlysningar 2025 och om partnerskapen inom det Europeiska atomenergisamarbetet (Euratom) som myndigheten är en del av. Det handlade även om nationell kompetensförsörjning inom strålsäkerhetsområdet.

Forum för strålsäkerhet: Seminarium om radiologiska acceptanskriterier

Strålsäkerhetsmyndighetens utredning om radiologiska acceptanskriterier för nya kärnkraftsreaktorer är klar. Vad innebär kriterierna och hur ska de tillämpas? Under ett seminarium den 15 januari 2025 presenterade Jan Johansson, specialist inom radiologisk analys och strålskyddsberedskap, myndighetens förslag. Daniel Kjellin, GD-stab, gav också en inblick i myndighetens arbete med ny kärnkraft.

Nationella strålsäkerhetsdagen 2024

Hur upprätthåller ett land sitt strålskydd och reaktorsäkerhet under ett pågående krig? Vilka krav kommer att ställas på en aktör som vill bygga ny kärnkraft i Sverige? Vilken ny forskning pågår kring ny reaktorteknik? Dessa frågor diskuterades på Nationella strålsäkerhetsdagen den 9 oktober, 2024. Missade du det? Lyssna på avsnitt 36-39 av vår podd Strålsäkert för att ta del av innehållet i efterhand.

Strålsäkerhetsmyndigheten i Almedalen 2024

Missade du vårt seminarium i Almedalen? Ingen fara! Du kan lyssna på det i myndighetens podcast Strålsäkert. Seminariet "Ny kärnkraft i Sverige – effektiv prövning för säker kärnkraft" tog bland annat upp hur långt myndigheten har kommit i att förbereda sig för en ansökan om ny kärnkraft.

Ultraviolett strålning och hudcancer – UV rådets rapport 2024

27 maj redovisade Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor sin senaste rapport på ett seminarium i myndighetens kontor i Solna.  

Årets rapport innehåller bland annat kapitel om införande av metoden teledermatoskopi för att tidigt upptäcka hudcancer, UV-strålningens påverkan på ögat, mätmetoder online för att förstå människors attityd till solning hur och hur UV-index kan användas som ett hjälpmedel för skydd mot solen.

2024:08 Rapport från SSM:s vetenskapliga råd om ultraviolett strålning 2023