Karttjänster
I våra karttjänster kan du se cesiumnedfallet efter Tjernobylolyckan 1986 och jämföra det med hur mycket som finns kvar det nuvarande året. Du kan också se halter av cesium-137 i vildsvin och svampar, samt aktuella mätvärden för gammastrålning på olika platser i Sverige.
Våra karttjänster är optimerade för datorskärm.
Karta över nedfall av cesium-137 på marken
Kartan som visar nedfall av cesium-137 är baserad på flygmätningar. Mätningar pågår fortfarande i samband med mätningar av naturligt förekommande radioaktiva ämnen som årligen genomförs av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Mätvärdena presenteras i en sammanlagd kartbild som visar hur nedfallet fördelade sig 1986. Den geografiska fördelningen är i dag i stort likadan som 1986, även om mängden cesium-137 har mer än halverats till följd av radioaktivt sönderfall. Du kan i karttjänsten också se hur mycket cesium-137 som finns i kvar idag, med hänsyn tagen till det radioaktiva sönderfallet.
Strålningen vid markytan har minskat ännu mer då cesiumet har trängt ned i marken. Därmed når inte strålningen markytan fullt ut.
Karta över halter av cesium-137 i svamp
Mätresultaten som redovisas i kartan kommer från en mätkampanj under hösten 2024, där allmänheten erbjöds att skicka in svampprover för mätning av cesium-137. Syftet var att studera de typiska halterna som idag kan hittas i svamp inom områden som påverkats av Tjernobylolyckan, samt hur halterna varierar både inom och mellan olika arter i områden med olika mycket nedfall.
De halter som redovisas i kartan avser becquerel per kilo (Bq/kg) färskvikt svamp. I de fall där torkad svamp har mätts, har halten per färskvikt uppskattats till en tiondel av halten per torrvikt. I de fall där färsk svamp mättes, beror en del av variationen mellan olika prov på att vattenhalten i färsk svamp kan variera något.
Livsmedelsverket ger följande råd avseende livsmedel som innehåller cesium-137:
- Från 300 till 1500 Bq/kg: bör inte ätas oftare än några gånger i veckan.
- Från 1500 till 3000 Bq/kg: bör inte ätas oftare än några gånger i månaden.
- Över 10 000 Bq/kg: bör inte ätas alls.
Karta över halter av cesium-137 i vildsvin
Huvuddelen av mätresultaten som redovisas i kartan över halter av cesium-137 i vildsvin kommer från ett mätprojekt i Heby kommun mellan december 2017 och februari 2021. Strålsäkerhetsmyndigheten samarbetade med jägare i området med att samla in och mäta vildsvinsprover.
Under december 2017 och januari 2018 kunde även jägare från ett större geografiskt område med mer varierande nedfall efter Tjernobylolyckan lämna in prover för mätning.
Karta över gammastrålning i Sverige
Via Strålsäkerhetsmyndighetens karttjänst kan du ta del av mätresultat från myndighetens 28 gammastationer. Dessa mäter kontinuerligt gammastrålningen två meter över marken i Sverige.
Karta över gammastrålning i Europa
Via European Radioactivity Data Exchange Platform (EURDEP) kan du ta del av mätresultat, nästan i realtid, från 39 europeiska länder.