Enkätundersökning om jodtabletter

Strålsäkerhetsmyndigheten genomför just nu en enkätundersökning i beredskapszonerna kring landets kärnkraftverk. Länsstyrelserna skickar ut jodtabletter till personer i dessa områden för användning vid en allvarlig kärnkraftsolycka. Syftet med enkäten är att ta reda på hur många hushåll som har kvar sina jodtabletter och vet var de finns.

Undersökningen genomförs tillsammans med länsstyrelserna i Hallands, Kalmar och Uppsala län. Enkäten skickas till ett statistiskt urval av personer i beredskapszonerna (cirka 25 km från respektive kärnkraftverk). Arbetet är en del av ett regeringsuppdrag att utreda om metoderna för att dela ut jodtabletter kan förbättras när det gäller kostnader, tillgänglighet och genomförbarhet under olika omständigheter.

Frågor och svar om enkäten

Varför genomförs undersökningen just nu?

En förändring är på gång som innebär att öppenvårdsapotek i framtiden ska ansvara för utdelningen av jodtabletter. Utredningen ska svara på vilka utdelningsmetoder som är mest lämpliga, bland annat med tanke på hur de kan genomföras under höjd beredskap och om kärnkraft i framtiden byggs på nya platser. Undersökningen ska ge svar på hur tillgängliga jodtabletter är i beredskapszonerna med dagens utdelningsmetod.

Jag saknar jodtabletter, trots att jag bor i en beredskapszon. Vad ska jag göra?

Jag bor i en beredskapszon men har inte fått undersökningen. Varför?

Det är inte alla personer i beredskapszonerna som får undersökningen, utan det görs ett statistiskt urval som ska representera befolkningen i beredskapszonerna.

Varför frågar ni om det finns barn eller gravida i hushållet?

För barn, gravida och ammande är jodtabletter särskilt viktiga eftersom sköldkörteln hos barn och foster är känsligare än hos vuxna. Därför är det extra viktigt att undersöka tillgängligheten för hushåll där det finns barn eller gravida.

När får jag ta del av resultatet av undersökningen?

Strålsäkerhetsmyndigheten redovisar uppdraget till regeringen under hösten 2025.

Du hittar mer information om utdelning av jodtabletter och beredskap vid kärntekniska olyckor hos din länsstyrelse och på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.