Strålsäkerhetsmyndighetens svar på regeringens remisser

Regeringen fattade beslut om att godkänna ett slutförvar för använt kärnbränsle i januari 2022. Strålsäkerhetsmyndigheten svarade på regeringens remisser 2019–2021 inför beslutet. 

Strålsäkerhetsmyndigheten svarade på tre remisser under regeringens prövning 2019–2021. Remisserna var en del av regeringens utredning inför sitt beslut att ge Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) tillstånd enligt Lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (kärntekniklagen) till ett slutförvar för använt kärnbränsle. 

Kompletteringsyttrande till regeringen september 2019

I Strålsäkerhetsmyndighetens yttrande till regeringen i januari 2018 tillstyrkte myndigheten SKB:s ansökningar om ett slutförvar för använt kärnbränsle. Det betyder att myndigheten rekommenderade regeringen att ge tillstånd enligt kärntekniklagen. Samma dag lämnade Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt sitt yttrande i den parallella prövningen enligt Miljöbalken (1998:808) (miljöbalken). Mark- och miljödomstolen rekommenderade att SKB skulle lämna in ytterligare underlag, för bedömning av kopparkapselns långsiktiga beständighet (hållbarhet). Det gällde fem punkter som i huvudsak avsåg korrosion av koppar.

Under våren 2019 gav regeringen SKB möjlighet att göra kompletteringar av sina ansökningar. Regeringen skickade därefter ut SKB:s kompletteringar på remiss för att få synpunkter. Strålsäkerhetsmyndigheten granskade kompletteringarna och lämnade ett remissyttrande till regeringen i september 2019. Slutsatsen var att SKB:s kompletteringar inte förändrade myndighetens beslut att tillstyrka SKB:s ansökan från 2018.

Remiss om att separera ansökan om att utöka kapaciteten i mellanlagret Clab juli 2021

SKB hade tidigare tillstånd att mellanlagra 8 000 ton använt kärnbränsle och härdkomponenter i det centrala mellanlagret Clab, vilket inte räcker till. Under 2015 kompletterade SKB ansökningarna om ett slutförvar för använt kärnbränsle från 2011. I kompletteringen begärde SKB att även få tillstånd till att utöka lagringskapaciteten i Clab till 11 000 ton.

Mellanlagret började bli fullt. Regeringen skickade därför under sommaren 2021 en remiss om möjligheten att fatta ett beslut om att utöka lagringskapaciteten i mellanlagret Clab separat från systemet för att slutförvara använt kärnbränsle. Strålsäkerhetsmyndigheten svarade på remissen att myndigheten inte såg att det enligt lagen fanns problem med att i ett separat beslut ge tillstånd till utökad kapacitet vid Clab.

Därefter fattade regeringen beslut den 26 augusti 2021 om ett separat tillstånd enligt kärntekniklagen att tillåta utökad lagringskapacitet till 11 000 ton använt kärnbränsle och härdkomponenter. Regeringen fattade samma dag beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken i en parallell process. 

Remiss om synpunkter på kopparkapselns konstruktionsmaterial oktober 2021
Regeringen skickade i september 2021 en remiss till Strålsäkerhetsmyndigheten och till Kärnavfallsrådet. (Kärnavfallsrådet avslutade sitt uppdrag sista december 2022). Myndigheten svarade på remissen i oktober 2021. Syftet med remissen var att få synpunkter på två områden.

Dels önskade regeringen få synpunkter på två forskningsstudier som då nyligen genomförts om koppar och segjärn, de material kapseln i slutförvaret ska bestå av. Myndighetens bedömning var att de två forskningsstudierna inte innehåller nya uppgifter som påverkar den tidigare bedömningen att rekommendera regeringen att ge tillstånd. 

Dels ville regeringen få synpunkter på SKB:s resultat från LOT-försöken (Long Term Test of Buffer Material). LOT-försöken består av cirka fyra meter långa kopparrör som värms upp av el. Kopparrören har placerats i borrhål vid Äspölaboratoriet i Oskarshamn. Runt kopparrören placeras kompakterad bentonitlera som en buffert. Syftet är att undersöka hur koppar och bentonitlera utvecklas i en miljö, som liknar den som förväntas i det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle. Totalt installerade SKB sju testpaket mellan 1996 och 1999. Fyra av dessa testpaket har tagits upp och avslutats i tidigare etapper av projektet. Den för remissen aktuella etappen från 2019 gällde två testpaket som hade exponerats under cirka 20 års tid. 

Redan i mars 2021 hade en rapport om Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av LOT-försöket publicerats om kvaliteten på SKB:s resultat och arbete med de testpaket som tagits upp 2019. Resultaten var enligt myndighetens bedömning i linje med vad som kan förväntas baserat på den kunskap som finns kring korrosionsprocesser för koppar i slutförvarsmiljön. Resultaten stämmer även väl överensstämmer med tidigare genomförda etapper av LOT-försöket. Därför bedömde myndigheten att ingen ytterligare redovisning kring LOT-försöken var nödvändig.